Kıbrısa veda etmemize 2 ay kala son kalan portakallardan reçel yapmaya karar verdim.Anemmutfakta'nın (Hülya Hanımın) portakal reçeli tarifini denemeye karar verdim ve denedim.Umduğundan çok daha lezzetli ve görünüş itibariyle de insanı cazbedecek bir reçel oldu.Şimdi reçel yapmak için portakal arıyorum fakat bulamıyorum:-( Şimdiye kadar portakal reçelini denemediğim ve yapmadığım için çok pişmanım.Malatya'ya döndüğümde dalından taze koparılmış ve bu kadar lezzetli portakal bulacağımı sanmıyorum.Kıbrısta kalacak olan arkadaşlar bence bu fırsatı değerlendirsinler.Şimdiden herkese afiyet olsun.Hayırlı günler.
Malzemeler
6 adet portakal
7 su bardağı toz şeker
1 adet limon
Hazırlanışı:
Portakalları kabuklarıyla birlikte güzel bir fırça yardımıyla yıkayınız. 5 adet portakalı bir tencereye koyunuz.Koyduktan sonra üzerini portakalları geçecek şekilde su koyunuz. Tenceremizin içindeki su ve portakalları ocağın üzerine koyup kaynatmaya başlayınız.Kaynamaya başladıktan sonra 3 dk ocak üzerinde bekletiniz.Daha sonra kaynayan portakalların suyunu süzünüz.Bu işlemi bir daha tekrarlayınız(Kaynatma ve süzme).Üçüncü bir defa tekrar tencereye soğuk su koyarak portakalları su içinde sabaha kadar bekletiniz.Sabah portakalların kabuğundan bir parça kopararak tadına bakınız.Tadında acılık var ise o suyu tekrardan döküp bir kez daha portakalları su içerinde bırakarak sabaha kadar bekletiniz.Beklettikten sonra o suyu tekrardan dökünüz.Bu sırada tencerenin dibine bir bardak şeker yayınız.Halka halka doğranmış portakal dilimlerini altı yedi parçaya bölünüz.Doğranmış portakalları yaydığınız şekerlerin üzerine dökünüz. Bir tabaka şeker bir tabaka portakal olacak şekilde portakal ve şekeri tencereye koyunuz.Daha sonra üzerine 1 adet ayırdığımız portakal suyunu ve yarım adet limon suyunu ilave ediniz ve 3 saat kadar bekletiniz.Ağzı kapalı olacak şekilde ocakta kaynatınız.Kaynadıktan sonra tencerenin ağzını açarak ocak üzerinde 10 dk daha bekletip daha sonra ocağın altını kapatınız.Soğuyuncaya kadar bekletiniz.Aynı işlemi birkez daha tekrarlayınız (Kaynatma ve soğutma işlemi).3. kez kaynatma işlemini yaparken kaynadıktan sonra yarım limonun suyunu ekleyerek 10 dk daha ocak üstünde kaynatmaya bırakınız.Arzu ederseniz reçelinizi sıcak sıcakken kavonozlara kapatıp ters çeviriniz.İşlem çok karmaşık gibi gözüksede sıra takip edilerek yapıldığında çok harika bir tat ortaya çıkacağından emin olunuz.
AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder