YıIllar önce Kıbrısa geldiğimde arkadaşım Semra Işık tan öğrendiğim çok lezzetli Kıbrısa özgü lezzetli bir çörek türüdür bitta.Kıbrısta marketlerdede rahatlıkla bulanabilecek bir çörek olmasına rağmen evdede yapılabileceği için tercihim ev yapımından yana oluyor.Kahvaltılarda,ikindi çaylarında veya misafir geldiğinde yapılabilir bir tarif.Zeytini seven kişilerin çok beğeneceği bir tattır.Genellikle Kıbrıs çöreği olarak geçer fakat hellimli ve zeytinli bitta diyede anılır.Bitta rumcada ''ekmek'' anlamına geliyormuş.Genel olarak ana malzemesi Kıbrısın meşhur peyniri Hellim ve siyah zeytindir.Mis gibi kokusu şu an sizinde burnunuza geldi mi acaba?Sizleri tarifimle ve birkaç Kıbrıs fotoğrafıyla başbaşa bırakıyorum.Esenlikle kalın...
Malzemeler:
Hamuru İçin:
1 kg un
1 paket yaş maya
Su veya süt
1 tatlı kaşığı tuz(zeytin ve hellimin tuzuna göre ayarlanır)
1 yemek kaşığı şeker
İç malzemesi için:
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım kg siyah zeytin
1 paket hellim(250 gr)
2 adet büyük boy kuru soğan(Rendelenecek)
2 yemek kaşığı kuru nane
İsteğe bağlı kişniş
Üzeri için susam
Yapılışı:
Öncelikle yaş mayamızı süt veya suda eritiyoruz.Daha sonra unumuza yaş mayalı su veya sütümüzü ilave edip(Bu esnada tuz ve şekerimizide ilave ediyoruz) pişi hamuru gibi bir hamur elde ediyoruz.Mayalanması için bir kenarda hamurumuzu bekletiyoruz.
Hamurumuz mayalanırken bir taraftanda zeytinlerimizin çekirdeklerini ayıklıyoruz.Hamurumuz mayalandıktan sonra 1 su bardağı sıvıyağı hamurumuza elimizle yediriyoruz.Rendelenmiş soğanımızı,zeytinimizi,nanemizi küp küp doğradığımız hellim peynirimizi hamura ilave edip her tarafına eşit olarak dağılmasını sağlıyoruz.Yağlanmış tepsiye elimizle güzelce yayıyoruz.Tepside biraz mayalandıktan sonra(10-15 dk) fırınımıza sürüyoruz.
AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder