BAYRAM DA GELDİ GEÇTİ...
Uzun zamanlar blogumu baya ihmal ettim.Bu arada hayatımızda o kadar çok şey değişti ki küçük oğlumun sünneti,tayin,ev taşıma derken pek yazamadım açıkcası.Tayinimiz Kıbrıs'a yavru vatana çıktı. 13 yıl önce bulunduğum topraklara tekrar Allah gelmemizi nasip etti.Kıbrıs gerçekten doğal güzellikleriyle ,deniziyle görülmesi gereken yerlerden birisi.Hellim peyniri,Con kahvesi,zeytinli çöreği ile de muhakkak tanışılması gerekli diye düşünüyorum.Kıbrısta bu sene geçirdiğimiz ikinci bayramımızdı.Oğlum ve kızımda bizleri ziyarete gelmişlerdi.Çok huzurlu ve mutlu bir bayram geçirdik.Çok fazla gezip dolaştık çok eğlendik.Bayramdan önce arefe günü Türk misafirperverliğimizden birşey kaybetmeden kızımla misafir ikralarımız için kolları sıvadık.Tatlı konusunda kararsızlığımızı eşimin şöbiyeti(Emine Bederden tarif ) çok sevmesiyle karara bağladık.Kıbrısta bayram her ne kadar memleketteki gibi olmasada güzeldi.Sizleri bayram tariflerimle başbaşa bırakıyorum ve geçmiş bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.
ŞÖBİYET TARİFİ
MALZEMELER
2 adet yumurta
1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
1 Su bardağı Maden Suyu
1 Yemek Kaşığı Sirke
1 Tutam Tuz
4 Su bardağı Baklavalık Un
200 Gr Antep Fıstığı
1,5 Paket Margarin(Ben margarin kullanmayı tavsiye etmiyorum tereyağını
tercih ediyorum)
250 Gr Nişasta
2 Su bardağı Süt
4 Yemek Kaşığı İrmik
5 Su bardağı Şeker
4 Su bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
- Hazırlanışı:
- Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım
- İçine yumurtaları, sıvı yağı, maden suyunu, sirkeyi, 1 fiske tuzu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım
- Hamurdan ceviz iriliğinde 20 parça koparıp beze yapalım
- Üzerlerine nemli bez örterek 1/2 saat dinlendirelim
- Sonra bezeleri nişasta serpilmiş bir zemine koyup üzerlerine nişasta serpelim, servis tabağı büyüklüğünde açalım
- Açılan her yufkanın üzerine bolca nişasta serperek 10 yufkayı üst üste serelim
- Yufkaları hep birlikte mümkün olduğunca büyüterek ve yufka gruplarını sık sık alt üst ederek açalım
- On yufkayı 10 cm’lik kareler halinde keselim
- Bir tencerede sütü ve irmiği üzeri göz göz olana dek karıştırarak pişirip ateşten alalım ve soğutalım
- Bu arada diğer bezeleri de aynı şekilde açıp hazırlayalım
- Yufka karelerinin bir köşelerine bir tatlı kaşığı irmikli harç koyup antepfıstığı serpelim, diğer köşeyi üzerine kapatalım
- Bütün yufka karelerini aynı şekilde hazırlayıp hafifçe yağlanmış tepsiye dizelim
- Yağı eritip 1 dk kaynatalım
- Kaynar haldeki yağı kaşık yardımıyla yufkaların üzerine gezdirelim
- Baklavayı 170° ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim(Kendi fırınınıza göre ısı değeri değişir)
- Bu arada şerbeti hazırlayalım
- Şekeri, suyu, limon suyunu birlikte 10 dk kaynatarak ateşten alalım
- Baklavayı fırından alıp iyice soğutalım
- Üzerine sıcağa yakın ılıklıktaki şerbeti gezdirelim
- Baklava, şerbetini emene dek tepsinin üzerini kapatalım
- Baklava hamurunun üzerine erittiğiniz yağın tortusunu dökmeyin.
- AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder